“They criticized the things I did as an idiot kid”, pjeva Justin Bieber u svojoj pjesmi Lonely. Kroz godine se nedvojbeno odmaknuo od klinca koji pjeva “Baby, baby” i izbacio album kojem svakako vrijedi dati šansu

Justin pravedni

O ovogodišnjoj je proslavi svetoga Josipa, muža što ga Sveto pismo naziva pravednim, mladi kanadski tekstopisac i pjevač pop i R&B glazbe Justin Bieber izdao svoj šesti studijski album pobožno podudarajućeg naziva Justice.

Uz uglavnom pozitivne ocjene, album je dobio i negativne kritike. Neki tako smatraju kako sâm naziv albuma nimalo ne odražava sadržaj pjesamâ, jer one da su sve posvećene Bieberovoj supruzi, Hailey Bieber (r. Baldwin). K tome neki oštro kritiziraju interludij u sredini albuma u kojem imamo prilike čuti isječak jedne vanredno gorljive propovijedi Martina Luthera Kinga ml., a koja završava pozivom na hrabro zauzimanje za pravdu, pa bilo to i po cijenu vlastitog života. Odmah nakon ove ekshortacije slijedi pjesma Die For You u kojoj Bieber pjeva kako bi bio spreman ako treba i umrijeti za svoju voljenu.

Iako smatram kako su neke negativne ocjene albuma opravdane, držim kako se naziv kojeg je umjetnik za isti odabrao i te kako može dobro uklopiti u cjelokupnu priču.

Usamljena zvjerka

Prošle je godine naime Bieber zajedno sa svojim kolegom i sunarodnjakom Shawnom Mendesom izbacio singl Monster u kojem zajedno pjevaju o poteškoćama i izazovima pred koje su stavljene mlade zvijezde poput njih: u show-business svijetu živi se brzo, radi se stalno, pritisci su veliki, a pogledi upereni u pjevača-mladića mnogi. A s raznim pogledima dolaze i osude. Kanadski duo stoga u navedenoj pjesmi progovara o tjeskobi koja je u njima prouzrokovana nemogućnošću normalnog životnog tempa, kao i o strahu koji je izazvan osuđivačkim pogledima drugih. Ova se pjesma dobro nastavlja na pjesmu Lonely s Justinovog novog albuma. Bieber ovdje pjeva o osobnim mukama kroz koje je prolazio, te o bespoštednim kritikama koje je doživio zbog nekih svojih ranijih pogrešaka. Smatram kako nam Lonely zajedno s Monsterom može poslužiti kao početna točka s koje se ima iščitavati album Justice (ujedno pjesma Lonely, pošto u albumu dolazi na posljednjem mjestu, može vrlo dobro poslužiti i kao opomena s kojom nas Bieber ostavlja nakon slušanja cijelog albuma). Zašto?

„Mi ljubimo jer on nas prije uzljubi“ (1 Iv 4,19)

Uz malobrojne izuzetke, pjesme ovoga albuma mogu se podijeliti u dvije skupine: one u kojima dominira Biebierovo pjevanje o Hailey i o njezinoj ljubavi koja ga je spasila, te one u kojima se on, primivši i iskusivši takvu ljubav, sada promijenjen i ojačan, odvažuje na slične korake – na korake darivanja voljenoj osobi, zapravo umiranja u ljubavi za nju.

U pjesmama prve skupine Justin se tako divi ljepoti svoje voljene, njenoj ljubavi prema majci i prijateljima, te ju doživljava kao Božji blagoslov za svoj život (2 Much); njezine ruke ga prihvaćaju, zacjeljuju, gotovo posvećuju (Holy); ruke su to i dodir kojeg on dakako ne zaslužuje, ali je radostan što su tu i moli ih da ga ne napuštaju (Deserve You); te ruke su mile i prihvaćaju ga nježno, i to ne samo sada, nego i svo ono vrijeme kada je bio slomljen, kada sâm sebe nije mogao prihvatiti – te ruke ga nikada nisu osuđivale (Unstable). Zapravo, Haileyjeva ljubav mu je začudna – ona ga prihvaća i onda kada je bio sebičan, beznadan, potonuo. I zato svaki puta Justin iznova ponavlja svoju usrdnu molbu: Ne ostavljaj me, već me prihvati takvim kakav jesam (As I Am).

I na ovom mjestu događa se njegova preobrazba: sada on odlučuje prije svega truditi se, te dati najbolje od sebe (As I Am); ako je u dosadašnjim pjesmama prevladavalo ono biti ljubljen, u drugom dijelu on odlučuje i ljubiti natrag. U prvoj takvoj pjesmi, odmah nakon Kingovog interludija, on (pomalo patetično doduše) ide do krajnjih granica – spreman je ako treba i umrijeti za svoju dragu (Die For You). Nastavak je blaži, ali ne bez jakosti: on je sada osoba na koju se voljena može osloniti, sada i on može nju zacjeljivati, jer je i sâm iskusio što znači biti izgubljen, a nađen (Hold On). Sada on, voljen, prihvaćen i opravdan, može nju voljeti i prihvaćati drugačijom – onakvom kakva ona jest (Love You Different). Ta dinamika doživljava, ne bez srcedrapajućih trzaja, svoju lijepu završnicu u hit-singlu Anyone, gdje za svoju ljubav prema supruzi jamči trajnost, bez obzira na moguće izazove.

Bog opravdava

Pitate se kakve ovo veze ima s nazivom albuma – Justice? Sve dok se slažem s onima koji su kritizirali Bieberovu uporabu govora Martina Luthera Kinga ml. u sklopu albuma (Bieberovo se umiranje naime više-manje svodi na recipročnu ljubav prema onoj koja ga voli, a ne na umiranje u službi ostvarivanja nekog visokog principa, što je bila tema Kingove propovijedi), uvjeren sam kako bi takva kritika bila jednostrana i previdjela bi nešto stubokom važno. Što?

Čini mi se da Bieber jako dobro prepoznaje da pravda koja nas oslobađa nije dana u sudovima drugih ljudi, koliko god neki od njih bili visokomoralni i(li) oštroumni. Na djelu je ovdje jedna druga pravda, koja mi nalikuje na onu Božju: a Božja je pravda spasenje i opravdanje čovjeka! Iako duboko svjestan svojih pogrešaka iz prošlosti, svojih mana i nesavršenosti, Bieber ipak ne dopušta drugima da ga sude – ne čini on to bahato, već smireno, ne uzimajući im za zlo (Monster, Lonely).

To ga čini otvorenim primiti ne više osudu nego ljubav – ljubav nezasluženu, u isti mah nježnu i snažnu: i on ju prima, i to svaki puta, ne propuštajući niti jednu priliku kada ona dođe, usprkos svojim momentima sebičnosti, nestrpljenja ili beznađa. On ju prima jer je svjestan da ga jedino takva ljubav može izliječiti, zacijeliti ga i donijeti mu pravdu – upravo opravdati ga! Konačno je sada i on, koji na svojem tijelu nosi posljedice takvog blagog iskustva, osposobljen činiti isto.

Možda u ovim preostalim danima uskrsne radosti (jer Vazam, izljev ljubavi kojom smo opravdani, slavimo kroz punih sedam tjedanâ) možemo i sami potražiti ruke poput onih Justinove supruge – ruke mile, blage a snažne, koje će nas zacijeliti i ojačati. Neka nas one opravdaju, da i mi možemo činiti isto: svojim zagrljajem donositi pravdu čovjeku.