Ove godine, od 18. do 24. srpnja, u Dubrovniku će se održati druga po redu Ljetna škola teologije. Prilika je to u toku jednoga tjedna poslušati zanimljiva predavanja na temu vjere i politike: ovogodišnja škola naime nosi naslov „(A)politična vjera: kršćani u političkom prostoru“. Predavači su:

  • Tomáš Halík, filozof i sociolog, profesor na Karlovom Sveučilištu u Pragu i župnik akademske zajednice u istome gradu,
  • Teresa Forcades i Vila, liječnica, teologinja i benediktinska monahinja,
  • Aristotle Papanikolaou, pravoslavni teolog, profesor na Seučilištu Fordham u New Yorku,
  • Ivan Šarčević, bosanski franjevac, teolog i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, te
  • Miroslav Volf, protestantski teolog, profesor na Sveučilištu Yale.

Na službenoj stranici škole (www.theologia-ragusina.hr) mogu se pronaći ostale potrebne informacije.

Stoga bismo na ovome mjestu htjeli progovoriti o motivaciji za sudjelovanjem na jednom takvom događaju.

Ona je za studente teologije višestruka.

Ponajprije, prilika je to u toku jednoga tjedna intenzivno se pozabaviti zanimljivim teološkim temama na izlaganjima pozvanih profesorâ. Predavanja na ljetnim školama obično su sretan i razigran spoj, jer se u njima s jedne strane susreću znanstvena stručnost, a s druge pak određena (upravo ljetna) doza opuštenosti: studenti imaju prilike slušati predavanja stručnjakâ i postavljati im pitanja, te s njima ući u diskusiju na način na koji im to vrlo vjerojatno ne bi bilo omogućeno na jednom redovitom, čisto akademskom ili stručnom skupu.

Ljetne škole imaju k tome dobro osmišljen i organiziran program (raspored): predavanja su prije podne, večer donosi rad u grupama (radionice) ili diskusiju, a preostalo vrijeme (poslijepodnevni sati) zna se iskoristiti i za koju opuštajuću aktivnost.

Upravo se na netom spomenuti element nadovezuje i sljedeća motivacija za studenta teologije: ovakvi događaji nude lijepu mogućnost  upoznavanja kolegâ studenata s drugih (sve)učilištâ. Neka od novih poznanstava kasnije mogu, a zašto ne, otvoriti put profesionalnoj (stručnoj) suradnji ili čak novome prijateljstvu.

Prigoda je tim više obogaćujuća ako se, kao što će to biti slučaj i kod ove ljetne škole, ima priliku upoznati i kolege izvan vlastite domovine. U crkvenom i teološkom kontekstu to dakako onda znači da škola postaje i svojevrsno ekumensko susretalište: u Dubrovniku će naime ove godine na školi sudjelovati pripadnici triju različitih konfesijâ – protestanti, pravoslavci i katolici.

I naposljetku, ovakve su škole prilika da se i sâmi studenti vježbaju u kritičkom mišljenju, argumentiranju, te slušanju i razumijevanju sugovornika: ne da bi na našim teološkim fakultetima takva stvarnost bila potpuno odsutna, ali intenzivno provoditi vrijeme tijekom gotovo cijeloga tjedna unutar grupe ljudi s kojima se dijele dvije bitne životne odrednice – studij teologije i vjera u Isusa Krista – pruža priliku staviti takvu aktivnost na jednu sasvim novu razinu.

Stoga, ako si student teologije koji je voljan ovoga ljeta pokušati produbiti svoje znanstveno mišljenje i otvoren si upoznavanju stručnjakâ i kolega studenata koji će zasigurno imati, a ono u barem nekim stvarima, drugačija mišljenja i poglede od tvojih (ta ipak će biti govora o vjeri i politici!), onda se prijavi za sudjelovanje na ovogodišnjoj Ljetnoj školi teologije u Dubrovniku.

I bilo ti sretno!