Braćo i sestre, pred nama su još jedni parlamentarni izbori, a s njima i prilika za značajnu promjenu. I stoga je od presudne važnosti da svi ‘Hrvati – katolici’ izađu na izbore i u skladu sa svojom savjesti odluče o budućnosti svoje domovine. Kako pak živimo u demokratskoj zemlji koja gaji liberalne vrijednosti i poštuje građanska prava i slobode različitih etničkih skupina, vjerskih tradicija i rodnih orijentacija, red je izaći s kratkim katoličkim vodičem za glasanje u kojem svatko s obzirom na svoj intersekcionalni identitet, nebinarnu političku orijentaciju i osobni afinitet može pronaći smjernice kome dati svoj glas. Kako su političke opcije samo društveni konstrukt, ali ne i biološka stvarnost, ovaj vodič donosi više opcija uz uobičajene desnicu i ljevicu, pa čak i njih redefinira ne bi li bolje odražavale sadašnje stanje u 21. stoljeću.

Demokršćani:
Budimo iskreni, demokršćani ne postoje od šezdesetih godina 20. Stoljeća kada su se vodeće demokršćanske stranke u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj i Italiji preorijentirale u tzv. pučanske stranke fiskalno konzervativne političke orijentacije kako bi bez ideološke šizofrenije mogle podržati legalizaciju pobačaja i razvoda, kao i druga odstupanja od crkvenog socijalnog nauka, ne bi li pridobili potporu što više građana i ostali vlasti. Sama Hrvatska nikada nije imala demokršćansku političku opciju, bez obzira kako se identificiraju određene ‘demokratske zajednice’, pa je cijela ova ekspozicija uzaludna i rijetki autentični hrvatski demokršćani već prema običaju nemaju za koga glasati. Kad bi barem živjeli u demokratskoj zemlji u kojoj građani imaju pravo i slobodu organizirati se u neku vrstu udruženja, svojevrsnu političku stranku, kroz koju bi mogli vokalizirati svoja kršćanska uvjerenja i tako utjecati na državnu politiku…

“Desni” iliti konzervativni katolici:
Tko kaže da su križari izašli iz mode?! Vi ste, braćo vitezovi, prva i posljednja crta obrane europske kršćanske civilizacije protiv svih vanjskih (čitaj migranti i kineski komunisti) i unutarnjih (čitaj domaći jugo-komunisti i homoseksualci) prijetnji. Jedino vi razumijete da sudbina naše zemlje ovisi o vašoj borbi protiv rodne ideologije i Istanbulske konvencije, protiv pobačaja i legalizacije gay brakova, jer je heteronormativna patrijarhalna obitelj temelj društva. Uopće nije važno što politička stranka koju uglavnom podupirete, iako je držala vlast dvije trećine vremena od proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske, dopustila ratifikaciju Istanbulske konvencije, što je prešutjela legalizaciju gay braka pod eufemizmom ‘životnog partnerstva’ i što se ni štapom ne usudi taknuti jugo-komunistički Zakon o pobačaju koji je na snazi od 1978. godine. Samo vi opet glasajte za njih ponavljajući isto što i žene premlaćivane od svojih muževa: Ma nije on tako loš, samo mu se ponekad omakne…

“Lijevi” iliti progresivni katolici:
Ah, vi skoro mitološka bića razapeta između nepomirljivih zahtjeva svojih divergentnih intersekcionalnih socijalnih identiteta! Vaše naivno, socijalno osviješteno i desničarskom političkom ideologijom neokaljano shvaćanje Kristove zapovijedi ljubavi prema bližnjemu, pa čak i neprijatelju, čini vas siročadi u vlastitoj Crkvi. Naravno, osim što papa Franjo i većina crkvene hijerarhije dijele vaše stavove. Vaša je sveta dužnost izaći na izbore kako bi pokazali da nisu svi katolici kao ona konzervativna ekipa opterećena ženskim reproduktivnim funkcijama ili ona tradicionalistička klika koja još uvijek oplakuje srednji vijek. Svoj glas dajte onoj političkoj opciji koja najviše trubi o promicanju ljudskih prava i zaštiti najugroženijih. Samo, molim vas, bez ‘konstruktivnog dijaloga’ s komunistima.

Folklorni katolici:
Dična tiha većino hrvatskoga roda i naroda, ima li među vama hrabrih duša koje će duboko u sebi pronaći snage i volje otići na izbore ili vam je dovoljan pitoreskan vidik na biralište s terase kafića odakle također pratite i nedjeljnu sv. misu? Je li župnik možda preglasan? Hoćete da zatvorimo vrata crkve kako bi u miru popili kavu?

Velečasna gospoda svećenici:
Svi znaju da je baš kao Papa Štrumpf neupitni stručnjak za ‘apsoštrumfno’ svaku temu. Zato je sasvim logično i samorazumljivo da velečasni dadne s oltara konkretne upute svome vjernom puku za svake, pa i ove izbore. Nisu Štrumpfovi bez veze plave boje. ‘Zna se’ za koga treba glasati. Naravno, pobožne bakice koje mole krunicu prije sv. mise sve to budu pozorno popratile, one nisu problem. Treba uvjeriti sve one koji možda imaju neke druge zamisli, a pogotovo neistomišljenike! Na sreću, ovu izbori su taman usred ljeta, pa će vrata župne crkve biti otvorena tako da će bez problema čuti i svi koji prate nedjeljnu sv. misu s terase obližnjega kafića.

Pobožne bakice koje mole krunicu prije sv. mise:
Glasate za koga god velečasni gospodin župnik s oltara veli da treba glasati.

MANJINSKE LISTE

Tradicionalni katolici:
Kakvi izbori?! Demokracija je modernistička izmišljotina koja promiče sekularizam i niječe Papinu nezabludivost (osim kad je u pitanju papa Franjo koji nije legitimni Papa, jer se Benedikt XVI. odrekao samo officium-a papinske službe, ali ne i munus-a papinstva). Osim toga, Pio X. bi se okrenuo u grobu kad bi vidio da glasački listići nisu na latinskom.

Karizmatici:
Svašta! Karizmatici nisu katolici, pa za njih nismo kvalificirani dati savjete. Evanđeosku pentekostnu crkvu u Hrvatskoj kontaktirajte ovdje: http://www.epc.hr/. Kako Duh puše gdje hoće – odlučit ćete na biračkom mjestu kad vam dođe nadahnuće odozgo.

Redovnice:
Otkada časne imaju pravo glasa?!

DIJASPORA

Svi vjerni mrtvi:
Najpouzdaniji korpus (hehe) birača. Tiha većina. Čudo jedno kako Proslavljena Crkva konzistentno na svakim izborima skreće udesno. Kako god, bitno je da se mrtvi pojave na izborima i tako ojačaju vjeru i nadu u Uskrsnuće i život vječni.

Tekst je, jasno, satirične prirode.

Stavovi izrečeni u tekstovima osobni su stavovi pojedinog autora i ne odražavaju nužno stav čitavog foruma Katolik 2.0.